Een opvallende advies!! - Advies-en-zooo.nl
146
post-template-default,single,single-post,postid-146,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Een opvallende advies!!

Mijn eerste advies bij mijn eerste opdrachtgever was direct een bijzonder advies. Als ik advies geef, weeg ik de belangen van de verschillende partijen tegen elkaar af. In dit geval lag het belang van de huurders en van ZVH heel dicht bij elkaar.

Iedereen die wel eens te maken heeft gehad met de uitrol van een huurverhoging weet dat het een behoorlijke klus is die met veel zorgvuldigheid uitgevoerd moet worden. Met de huidige regelgeving (maximale huurstijging bij sociale huurwoningen) zijn de bedragen waarmee je de huur mag verhogen minimaal als je ook bij mutatie (huuropzegging) de huur wilt verhogen. Ik zie corporaties gedwongen door de regelgeving nu de huren verhogen met bijvoorbeeld 0,1 of 0,3%. Dan kost het bijna meer dan dat het oplevert.

Het belang van de huurders hoef ik hier niet uit te leggen; de laatste jaren zijn de maandelijkse woonlasten behoorlijk gestegen en is het erg prettig als er een pas op de plaats wordt gemaakt.

Nu de huurverhogingsbrieven, bij ZVH voor de meeste huurders dus een brief met de mededeling dat ZVH dit jaar de huur niet verhoogt, op de mat liggen, sprak ik Frank van Dooren (directeur-bestuurder van ZVH). Ik was benieuwd naar zijn eerste reactie toen hij in januari mijn advies onder ogen kreeg.

Frank: “ …….. “

Het besluit van ZVH om dit jaar voor de huurders met een inkomen onder de door het Rijk vastgestelde inkomensgrens, in een sociale huurwoning, de huur niet te verhogen, kreeg in de pers ook veel aandacht, zoals bijvoorbeeld http://deorkaan.nl/persbericht-een-op-een-geplaatst-geen-huurverhoging-bij-zvh/

Voor mij persoonlijk geeft zo’n eerste advies veel vertrouwen in mijn toekomst als externe adviseur bij woningcorporaties. Ik zie vooral ook de toegevoegde waarde van een “externe”, die met een frisse blik kijkt naar een jaarlijks terugkerende klus.